Yazar : Adam Phillips Yayınevi : Metis Yayınları Çeviri : Selin Siral Orijinal İsim : Missing Out, In Praise of the Unlived Life Orijinal Dil : İngilizce Orijinal Yayın Tarihi : 2012 Çeviri Yayın Tarihi : 2015 'Gerçeklik önemlidir çünkü bizi tatmin edebilecek tek şey odur.' s. 29 'Deneyimden bir şeyler öğrenmek, ihtiyacımızı dünyada yaşamakla bağdaşır kılmanın yollarını bulmak anlamına gelir.' s.30 'Başkalarınca tanınmayı ve gerek kendimizi gerekse ihtiyaçlarımızı tanımayı her zaman göze alamayız çünkü işin ucunda acı çekmek vardır.' s.38 'Bir başka deyişle, anlamamak ve anlaşılmamak insanı mükemmelliğin zorbalığından kurtarır (ihtiyaç karşısında yapabileceğimiz en iyi şey her zaman anlamak değildir). s. 53 'Başlangıçta kavramak, kavrayamamak özgürlüğüne erişebilmemizin tek yoludur.' s. 67 'Çocuk coşku dolu bir geleceğin teminatını ister, yetişkin öyle bir şey olmadığının tasdiklenmesini. Çocuğun arzusu çocukluktan çıkmaktır, yetişkinin arzusuysa değişim isteğinden kurtulmak.' s.103 'Gelişim, hayati ihtiyaçların duyumsal tatminleri ve bunların getirdiği hazlardan hakkaniyet, sadakat ve bilgiye geçiş sürecidir. s. 127 Adam Phillips Lacan'cı İngiliz bir psikoterapist. Zamanında çocuk psikoterapisi üzerine çalıştığı için en temel kavramlara, çocuklukta yaşadığımız olaylara çok yalın bir göz ile bakıp, bunları kelimelere dökebiliyor. Phillips değindiği kavramları açıklarken, Freud, Bion, Winnicott gibi öncüllerinden referanslar verirken, edebiyattanda, özellikle Shakespeare'den, gerçek anlamda faydalanıyor.
Yazar : Aslı Erdoğan Yayınevi : Everest Yayınları Orijinal Dil : Türkçe Orijinal Yayın Tarihi : 1994 'Bazen insana hiçbir şey hatırlamak kadar acı vermez, özellikle de mutluluğu hatırlamak kadar. Unutamamak. Belleğin kaçınılmaz intikamı.' s.9 'Zekamı kanıtlamak için söylediğim nice laf gibi gereksiz ve boştu, ruhun kendisinden gelmediği için de yapaydı.' s. 35 ''Cehenneme giden yolun taşları iyi niyetle döşenmiştir.' derler ama buna inanmıyorum. Her iyi niyet taşını ters çevirin, altında bir alçaklık saklıdır. Cehenneme giden yolun taşları, bence korkuyla döşenmiştir. İçimdeki insan uyanmıştı ve bütün uyanışlar korku vericidir.' s. 137 Aslı Erdoğan'ı daha önce duymamış bir çok kişi geçtiğimiz üç hafta içinde kesinlikle ismine denk gelmiştir. Aman ha, sadece ismini, hakkında yazılan köşe yazılarını, haberleri okumakla kalmayın. Alın elinize herhangi bir kitabını ve kendi dilinden, elinden okuyun kendisini, insanı, hayalgücünü, duyumsamayı...
Yazar : Louis Althusser Yayınevi : Can Yayınları Çeviri : İsmet Birkan Orijinal İsim : Initiation a la philosophie pour les non-philosophes Orijinal Dil : Fransızca Orijinal Yayın Tarihi : 2014 Çeviri Yayın Tarihi : 2016 'Bana sorulsaydı: Tamam da, son kertede filozof dediğin nedir? Şöyle derdim: teori alanında savaşan bir adam. Savaşabilmek için savaşmayı savaşarak öğrenmek gerekir; teoride savaşmak için de bilimsel pratik yoluyla ideolojik ve siyasal pratik yoluyla teorisyen olmak gerekir' s. 268 'Aristoteles pratik kelimesinin iki anlamını ayırt eder. Birinci anlamına göre pratik, 'poiesis', yani üretim veya yapım, imal demektir... İkinci anlamına göreyse pratik 'praxis'tir; burada, bir eyleyici ve dıştan gelen araçların etkisiyle dönüşen şey söz konusu 'nesne' değil, kendi eylemi, kendi pratiği içinde, bizzat dönüşen 'özne'nin kendisidir.' s. 113 Louis Althusser 1918-1990 arasında yaşamış Cezayir doğumlu Fransız bir filozof. Marx, Lacan, Spinoza, Frued, Rousseau gibi düşünürlerden etkilenmiş ve Foucault, Badiou, Zizek, Ranciere, Deleuze gibi günümüzün önde gelen düşünürlerini etkilemiş bir yazar.