Cuma, Aralık 16, 2016

küre - Poetika Yazıları Mavi Kitap / Murathan Mungan

Yazar    : Murathan Mungan
Yayınevi : Metis Edebiyat
Orijinal Dil : Türkçe
Orijinal Yayın Tarihi : 2016

'Yaşamda hiçbir şey tek başına bitmez. Eğer sanatın sonu geliyorsa, beraberinde birçok şeyin daha sonu geliyordur. Siir öldüyse, uğruna şiir yazılan birçok şey de beraberinde ölüyor demektir.' s.24

'Şiir, gücünü akıldışının uçsuz zenginliğinden alır.' s.37

'Şiir, hayata razı olmayanların ihtiyacıdır.' s.68

Murathan Mungan saygı ile izlediğim bir yazar, şair, düşünür. Bence, dilinin sadeliğinin ve derinliğinin etkisi insanın üzerinden kolayca uzaklaşmayan sayılı yazardan bir tanesi.

'küre' bir arkadaşımın sosyal medyada sadece kapağını paylaşarak fotoğrafladığı ve benim bu sayede fark ettiğim bir kitap. Akabinde Patika'da Müslüm'ün görüşmesinin bitmesini beklerken, kitap raflarının arasında dolaşırken elime alıp, bırakamayıp, kendime ve iki dostuma anında hediye aldığım bir kitap. (Bu vesile ile, güzel kitapçıların, raflarının arasında kaybolmanın ve farklı kitaplar keşfetmenin keyfini unutmamız gerektiğini hatırlatmak isterim.)


Şiir kitaplarını fazlaca okuyor olamamaktan hep sıkıntı duymuşumdur. Her ne kadar kendimi zorlamış olsamda bir türlü başaramamış olmanın utancını içten içe yaşamışımdır. Çok fazla okuyamasam bile, edebiyatta ruha dokunabilenin şiir olduğunu bilip, bundan yoksun kalıyor olmanın sıkıntısını hissetmişimdir. Bunun sebebini 'küre' çok güzel bir dil ile anlattı bana. 

Kendini muğlaklığa bırakıp, bilinçdışının harekete geçmesine izin vermeyip, okuduğunu bile kontrol altında tutmaya çalışan insanın şiire yaklaşamadığını anladım. 

Aslında şiir de müzik gibi. Okuyacaksın, okuyacaksın ve zamanla içinde yeşermeye başlayacak bir şeyler. İnsanın kaybettiği muğlaklığı, rastlantısallığı yakalayabilmesi emek isteyen bir iş. Bunun için okumak, düşünmek, hissetmek ve bunları rutin haline getirmek lazım. Yani bu konu üzerinde çalışmak lazım.

Kitap, şiir ile ilgili düşünceleri ortaya koyarken, bir yandan da varoluşa dokunuyor. Kati ve sınırlı çerçeveler ile gitmek yerine, akışın doğallığını fark ettirmeye çalışıyor. Bölümlere ayrılıp düzenlenmek yerine, belli zamanlarda akla düşmüş olan düşünceleri aktarıyor. 

Serinin bir sonraki kitabını merakla bekliyorum. Şiire bir nebze ilgisi olan herkese tavsiye ederim. Bu karanlık günlerde, insanın içini açıp, genişletecek çok güzel bir yeni yıl hediyesi olabilir.

Hiç yorum yok: