Cuma, Mayıs 27, 2016

Özgürlükten Kaçış / Erich Fromm

Yazar    : Erich Fromm
Yayınevi : Say Yayınları
Çeviri   : Şemsa Yeğin
Orijinal İsim : Escape From Freedom
Orijinal Dil  : İngilizce
Orijinal Yayın Tarihi : 1941
Çeviri Yayın Tarihi : 2015

'Faşizmle savaşmak için onu anlamak zorundayız. İyimser hayallerin bize bir yararı olmaz. İyimser görüşler dile getirmekse, bir Kızılderili yağmur dansı kuttöreni kadar yetersiz ve yararsız olacaktır. Faşizmin boy göstermesine ortam hazırlayan ekonomik ve toplumsal koşullar sorunundan başka, anlaşılması gereken bir insansal sorun da var.' s. 23
'Yaratıcı düşüncenin - tüm diğer yaratıcı etkinlikler gibi - coşkulara ayrılmaz biçimde bağlı olmasına karşın, duygusuz yaşamak ve düşünmek bir ideal haline gelmiştir.' s.251

Erich Fromm'un Özgürlükten Kaçış isimli kitabı, orjinal basım dili İngilizce olarak Amerika'da 1941 yılında yayınlamıştır.

Kitap Rönesans ve Reform dönemlerinden başlayarak Nazi dönemine kadar olan süreç içerisinde, toplumsal koşulların nasıl değiştiğini, buna bağlı olarak kişinin bireyselleşmesinin ve özgürleşmesinin nasıl bir evrim geçirdiğini anlatıyor. 


Biz Avrupa'nın yaşadığı şekilde Rönesans ve Reform yaşamadığımız için kitapta anlatılanlar ile kendi tarihimizden bildiklerimizi özdeşleştirmekte zorluk çekebiliriz. Bizdeki bireyselleşme ve özgürleşme farklı koşullar altında evrilmiş durumda. Ancak bu kitabın ışığı altında bildiğimiz ve kullandığımız bireyselleşme ve özgürlük kavramlarının aslında gerçeklikten ne kadar uzak olduğunu fark edebiliriz.

Kitap, özgürlük zannettiğimiz durumların içinde nasıl özgür olmadığımızı, kendimize özgürlüğü tanımak yerine nasıl başka şeylerin peşinden gittiğimizi çok açık ve net kelimeler ile anlatıyor. Kişinin birey olması, birey olduktan sonra özgür olması için gerekenleri teker teker önümüze koyuyor.

Bunları yaparken faşizmi anlatmaktan geri kalmıyor. Daha doğrusu toplumları faşizme götüren insan yapısını anlatıyor. 

Türkiye'nin içinden geçtiği bu dönemde, nereden nereye geldik diye soranlara, haberlerde ve etrafında olanları anlayamayanlara, 75 sene önce Alman bir filozof tarafından yazılmış ve gerek kendimizi gerek ise ülkemizdeki olayları anlamamıza yardımcı olacak bu kitabı kesinlikle okumalarını tavsiye ediyorum. 

Hiç yorum yok: