Pazar, Şubat 21, 2016

Beden Asla Yalan Söylemez / Alice Miller

Yazar    : Alice Miller
Yayınevi : okuyan us yayınevi
Çeviri   : Cihan Dansuk
Orijinal İsim : Die Revolte des Körpers
Orijinal Dil  : Almanca
Orijinal Yayın Tarihi : 2005
Çeviri Yayın Tarihi : 2014

'Beden, hakikatımızın gardiyanıdır, çünkü bir hayat tecrübesi taşır ve organizmamızın hakikatı ile birlikte yaşayabilmemizi sağlar. Fiziksel belirtilerin yardımıyla, bizi bu hakikati bilişsel olarak ele almaya zorlar ki içimizdeki çocukla, içimizde yaşamaya devam eden çocukla, bir zamanlar hiçe sayılmış, suistimal edilmiş, aşağılanmış çocukla ahenkle iletişim kurabilelim.' s. 26

Alice Miller İsviçreli bir psikoanalist. 'yetenekli çocuğun dramı' kitabı ile biliniyor. 'beden asla yalan söylemez' bu kitapta bahsedilen konuları daha derinlere inerek inceliyor.

Senelerdir ciddi migren atakları yaşayan biri olarak, bedenin tepkilerini nispeten takip edebilen biriyim. Ancak bu kitabı okuduktan sonra bedenin doğduğumuz andan itibaren, hatta kimi varsayımlara göre daha önceki yaşantılarımızdaki, deneyimlerimizi kaydettiğini düşünmeye başladım. Belli durumlarda verdiğimiz tepkilerin fiziksel hastalık olduğunu düşünmemize rağmen içimizden gelen başka şeylerin dışa vurumları olduğuna inancım daha da arttı. 


Kitap genellikle çocukluklarında fiziksel veya manevi baskılara, suistimallere uğramış insanları ele alıyor. Ancak bu örnekleri okurken bizleri, kendi deneyimlerimizde neler yaşadığımızı düşünmeye itiyor. Benzer durumlarda bulunmamış olsak bile, ağır baskılar altında kalmış bireylerin hayatlarından kendimize örnekler çıkartabilme şansını sağlıyor. 

Kitap bir çok noktasında anne ve babalarımızla olan ilişkilerimize değiniyor. Toplumumuzda ciddi bir gelenek olan ahlaklı kalma tabusu ile; konuşulmayan, düşünülmeyen, hatta ve hatta hissedilmesini kendimize ket vurduğumuz bazı duyguları su yüzüne çıkartabilmek için nasıl bir yol izleyebileceğimizi anlatıyor. Bunu yaparken çevremizdeki insanların, terapiye gidiyorsak terapistlerimizin bize ve/veya kendilerine yaklaşımlarını okuyabilmemiz için kapılar açıyor. Kendi deyimi ile yanımızda yürüyecek tarafsız şahitleri bulabilmek için yöntemler gösteriyor. 

Dil olarak okunması kolay ancak dikkat dağılmadan okunuyorsa kaldırılması zor olan kavramlarla karşılaşmamızı sağlıyor. Bu kavramlar bizi daha çok düşünmeye sevk ediyor. 

Kitabın Türkçe çevirisinde, Cem Mumcu'nun yazmış olduğu kısa ama kitabın içeriğini çok iyi anlatan bir tanıtım yazısı var. Kitabı almadan önce bu yazıyı okuyup, kitabı okuyup okumamaya hazır olup olmadığımızı anlamak için çok yardımcı oluyor. 'Üzerini örttüğümüz her şeyin altında kalırız çünkü.' cümlesi çok kısaca neler ile karşılaşabilineceğini özetliyor. Üzerini örttüğümüz şeyler ile yüzleşmeye hazır isek ve yol gösterecek bir kitaba ihtiyacımız var ise, Alice Miller'dan yardım alabiliriz. 

Hiç yorum yok: