Cumartesi, Ocak 23, 2016

Çok Hayal Kuran Çocuk / Şermin Çarkacı

Yazar    : Şermin Çarkacı
Çizimler : shutterstock.com 
Yayınevi : Elma Yayınevi
Orijinal Dil : Türkçe
Orijinal Yayın Tarihi : 2015

'Aslında gerçekten bir hayal perisi var. Çocuklar hayallerini kurup da uykuya daldığında, o en çok hayal kuran çocuğun rüyasına giriyor. Seçilen şanslı çocuk, rüyalarında da hayal kurmaya devam eder...' s.1

Şermin Çarkacı daha önce okuduğum 'oyuncu anne' kitabı ile tanıştığım, sosyal medyada da oyuncu anne olarak bilinen, hayallerini, yaşadıklarını çok güzel bir dil ile, dijital dünyadan ve yazılı basından bizlerle paylaşan birisi. 

Evimizin yetişkin kütüphanesine 'oyuncu anne' kitabındaki keşfettirici, öğretici ve eğlenceli oyun anlatımları ile katıldı, sonrasında Kaan'la beraber yapabileceğimiz farklı farklı günlük oyunları önerdiği 'oyun takvimi' ile mutfağımızdaki duvarda yerini aldı, şimdi ise rüyasında dünyayı dolaşan 'Çok Hayal Kuran Çocuk' ile Kaan'nın kütüphanesine yerleşti. Anlaşıldığı üzere evin nerdeyse her köşesinde bir izi oldu.


Bahsettiğim üç kitabı da farklı farklı sebeplerden dolayı tavsiye ederim. Ama bu yazı 'Çok Hayal Kuran Çocuk'a ait olduğu için ondan bahsedeceğim. 

Bence şöyle bir gerçek var ki, çoğu insan çocukluktan yetişkinliğe doğru ilerlerken yavaş yavaş hayal kurma becerisini geride bırakıyor. Bu becerisi azalanlar, bazen farklı sebepler yüzünden ama genellikle kendilerine yakın bir çocuğun doğumu ile hayal dünyasına geri dönme kapısını aralıyorlar. En azından bizde böyle oldu, ve kollarımızı açarak geçtik bu aralık kapının içinden. 

Tabii ki kolay olmuyor hayal dünyasına dönüş, yol boyunca bolcana pratik ve biraz destek iyi geliyor insana. Destekler kitapçı raflarında bulunan yüzlerce kitap arasından bu amaca hizmet edecekleri seçmekle başlıyor. Biz işte bu arada karşılaştık Şermin Çarkacı'nın kitapları ile. İyi ki karşılaşmışız, çok keyifli bir destek oldu.

Çocuk kitaplarını okurken, en çok üzüldüğüm şey dili oluyor. Genelde cümleleri kendimce daha iyi şekile çevirip Kaan'a hikayeyi öyle aktarmaya çalışıyorum. Bu kitapta böyle bir şeyden endişe etmenize gerek yok. Gayet akıcı ve güzel bir dil ile başlıyor ve sona eriyor. 

Kendinizi fark etmeden, kutuplarda, çölde, yağmur bulutunun üzerinde, denizde bulabiliyorsunuz. Sayfaları sırasına göre okumanıza gerek yok, okuduğunuz küçük insan öne mi arkaya mı nereye gitmek istiyorsa rahatlıkla gidebilyorsunuz. Her sayfa bir hikayeyi takip ederek ama birbiri arkasından gelme zorunluğu olmadan dünya üzerinde başka bir diyara götürüyor sizi. 

Çizim seçkisi çok başarılı, özellikle yağlıboya ve/veya suluboya etkisi olması bana elle yapılmış eski kitapları hatırlattı. 

Ve tabii ki, sonunda büyük insanlar için yazılmış olan sonsöz. Her sayfadan bir oyun çırabileceğinizi anlatırken, aslında gözünüzün gördüğü herşeyi bir hayale çevirip, üzerinden neler üretebileceğinizi söylüyor.

Sadece yazarın değil, yayını için uğraşan herkesin eline sağlık. Umarım ilerleyen günlerde farklı farklı dünyalarda geçen hikayeleri okuma şansımız olur.

Hiç yorum yok: