Cumartesi, Ocak 03, 2015

Matilda / Roald Dahl

Yazar    : Roald Dahl
Yayınevi : Can Sanat Yayınları
Çeviri   : Lale Akalın
Orijinal İsim : Matilda
Orijinal Dil  : İngilizce
Orijinal Yayın Tarihi : 1988
Çeviri Yayın Tarihi : 2007

Matilda

Matilda, ne yazık ki, çocukluğumda tanıştığım kitaplardan birisi değildi. Hatta ilk önce filmiyle tanıştım. Ne zaman ki evlendim ve kocamla kütüphanelerimizi biraraya getirdik sadece Matilda ile değil Roald Dahl'ın bütün kitapları ile tanışma şansım oldu.

Tanımıyorsanız kesinlikle tanışın, Roald Dahl başka bir dünya. Yetişkinlerin de keyif aldığı çocuk kitabı yazmayı başaran sayılı yazardan bir tanesi. Büyük bir hayalgücü yanında ince bir mizah anlayışı var. Her kitabından farklı keyif alıyor insan.



Matilda özel bir kız çocuğu, üç yaşında kendi kendine okuma yazma öğreniyor, ailesi onunla pek ilgilenmediği için herşeyi kendisi yapmaya alışıyor ve kendi kendini geliştiriyor. Evdeki gazeteler yetmeyince kütüphaneye gidip kitaplarla tanışıyor, kendi yaşına uygun kitaplar bitince büyükleri okumaya başlıyor ve durmadan okumaya devam ediyor. Matilda'nın okuma hevesi ile bilgisi geliştikçe kendisine yapılan haksızlıklara karşı sessiz kalmamaya başlıyor. Yaşına uygun garip fikirler ile ailesine karşı ufak oyunlar düzenlemeye başlıyor. Bu ufak oyunlar sayesinde en azından kısa sürelerle ailesi ona yüklenmiyor.

Okula başladığında öğretmeni Bayan Honey, onun ne kadar özel olduğunu fark ediyor ama ne ailesine ne de başöğretmen Bayan Trunchbull'a bunu kabul ettirebiliyor. Ve kitap bu üçlü arasındaki çeşitli maceralar ile devam ediyor. 

Okuyana ne veriyor: Okumak, okumak, okumak... Okuma sevgisi damdan düşer gibi oluşmuyor, okuyarak oluşuyor ve insanın bunu kendisine hep hatırlatması gerekiyor. Haksızlığın karşısında akıl kullanılarak yapılacak şeyler bulunabiliyor. Kötü ve iyi kavramları göreceli olsa bile kötü olan kişi bir şekilde yaptıklarının karşılığını buluyor. 

Hiç yorum yok: