Salı, Ocak 06, 2015

Direnen İstanbul / Haydar Karabey

Yazar    : Haydar Karabey
Yayınevi : Ayrıntı Yayınları
Orijinal Dil : Türkçe
Orijinal Yayın Tarihi : 2014

Direnen İstanbul


'Hiçbir şey 30-40 yıldan fazla dayanamayacak mı bize? Her şeyin içeriğini oyup, yeniden ve yeniden ne olduğu bilinmeyen kavramcıklarla sürekli tartışacak mıyız? Başka işimiz mi yok? Her şeyi her gün yıkıp yeniden mi yapmaya kalkışacağız? İstanbul'da neler olduğunu tartışmanın ve doğru düzgün kavrayabilmeye çalışmanın ne yararı var? Bir şey değişebilir mi? Bilmiyorum, ne olduğunu anlarsak belki olgular karşısında kendimizi doğru konumlandırır ve yalnızca rahat ederiz. Bir mimar, yaşadığı kentine, toplumuna, çevresine karşı sorumluluk duyuyorsa en azından bu durumu sorgulamalı, anlamalı, anlatmalıdır.' s.147


Yukarıdaki soruları soran, içinde olduğu durumu, çevreyi sorgulayan ve sorumluluk duyan tüm İstanbulluların Haydar Karabey'in bu kitabını okuması gerektiğine inanıyorum. Başka kentlerde yaşayanlarda okuyup kendi kentleri hakkında benzer soruları sormaya başlayabilirler.


1978-2013 arasında çeşitli yerlerde yayınlanmış yazılarının toplandığı bu kitapta, Haydar Karabey bizlere geçtiğimiz 35 sene içinde kentin nereden nereye geldiğine dair bir kapı açıyor. Şahsen kendisinin dahil olup verdiği mücadelelerle birlikte, seneler içinde olanları hatırlayıp veya öğrenip, bugünki sonuçları anlamlandırmamıza yardımcı oluyor. Farklı farklı makalelerde insan ve mimar olarak kendimize hep hatırlatmamız gereken öncelikleri tekrar tekrar önümüze koyuyor.

Kitabın arka kapağının ilk paragrafında, hep birlikte ve vargücümüz ile ileriye götürmemiz gereken güzelim İstanbul'un, rant uğruna yapılanlarla gerek kent gerek insanları olarak ne hale geldiğini çok açık tarifliyor. 

'Kuşatılmış İstanbul'da fiziksel mekanda betondan, kamusal alanda baskıdan nefes alamıyoruz, boğuluyoruz. Aniden ortaya çıkıveren her yeni projede biraz daha gerginleşiyoruz; onaylayanlar ve karşı çıkanlar olarak kutuplaşıyoruz.' 

Kalemi, mimarlık anlayışı, uygulayışı ile daha iyisi için hep mücadele ediyor. İstanbul'un bu anlayışa yaklaşamaya çalışan nicelerine, aslında hepimize ihtiyacı var.

NOT - Benim yorumumdan çok daha uzun ve derin olan Semih Gümüş'ün yorumunu aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.
Radikal Kitap - Semih Gümüş - Direnen İstanbul
Notosoloji - Semih Gümüş - Direnen İstanbul

Hiç yorum yok: