Salı, Temmuz 01, 2014

The Dark / Lemony Snicket - Jon Klassen

Yazar    : Lemony Snicket
Çizer    : Jon Klassen
Yayınevi : Orchard Books
Orijinal Dil : İngilizce
Orijinal Yayın Tarihi : 2013

the dark


*** The review in English is below Turkish, please scroll

Lemony Snicket, Amerikalı yazar Daniel Handler'ın bazı kitaplarında kullandığı takma yazar ismi. Doğan Egmont'tan çevrilmiş olan Talihsiz Serüvenler Dizisi ile bilebileceğiniz yazarın takma ismi, gerçek ismini geçmiş durumda. Jon Klassen ise Kanadalı bir yazar ve ilüstratör. Bildiğim kadarı ile bugüne kadar Türkçeye çevrilmiş kitabı yok. (ne yazık ki...)

İki muhteşem yazarın ortak projesi olarak gerçekleşen 'The Dark' Laszlo ile Karanlık'ın öyküsü. Çocukluk korkularımızdan biri olan karanlık üzerine yazılmış ve resimlendirilmiş inanılmaz bir kitap. 3-6 yaş için öneriliyor ama daha ileri yaşlardakiler içinde keyifli bir kısa kitap olduğunu düşünüyorum.



Laszlo karanlık ile aynı evde yaşayan bir çocuk. Laszlo karanlıktan korkuyor ama karanlık Laszlo'dan korkmuyor. 



Laszlo kendi odasında yaşarken, karanlık gündüzlerini bir dolabın içinde veya duş perdesinin arkasında geçiriyor ama asıl yaşadığı yer bodrum katı.



Karanlık bodruma çekildiğinde Laszlo gidip onunla selamlaşıyor. Karanlığı kendi odasında ziyaret ederse onun odasına gelmeyeceğini umut ediyor. Ama bir akşam karanlık Laszlo'nun odasını ziyaret ediyor. Lazslo'ya birşeyler göstermek istediğini söylüyor, evin içinde çeşitli odaları dolaştıktan sonra bodruma iniyorlar. 



Karanlık bir kaç cümle ile karanlığın neden var olduğunu anlatıyor ve Lazslo'ya odasındaki lambaya takabilmesi için bodrumdaki çekmecelerden bir ampul veriyor. O günden sonra Lazslo ile karanlık aynı evde yaşamaya devam ediyorlar ama Laszlo bir daha hiç rahatsızlık duymuyor.


Korkularımız, çocuklarımızın korkuları ile başa çıkabilmemiz için ustaca yol gösteren ve ustaca resimlendirilen, kesinlikle kaçırmayın diyeceğim kitaplardan bir tanesi. Umarım en yakın zamanda Türkçesini görebiliriz.


–----------------------------------------------------------------

Lemony Snicket is the pen name for American writer Daniel Handler. The writer can be known with his ‘A Series of Unfortunate Events’ series that had been translated into Turkish from Doğan Egmont. Jon Klassen is a Canadian writer and illustrator. Unfortunately none of his works has been translated into Turkish, yet...


‘The Dark’ is a collaboration of these two amazingly imaginative writers of a boy called Laszlo and dark. It is an amazing story written and illustrated on one of our childhood fears ‘dark’. The book is for 3-6 year olds but I do believe it is a beautiful short story for older ones as well. 

Laszlo is a boy who lives in the same house with dark. Laszlo is afraid of dark and dark isn’t afraid of Laszlo. Laszlo lives in his room and dark lives in a cupboard or behind a shower curtain during the day but mainly in the basement. When dark goes to basement Laszlo goes and salutes it with a hope that it won’t visit him in his room. But one night dark comes to Laszlo’s room and tells him that he wants to show him something. They wander around the house and end up in the basement. With a short explanation, dark tells Laszlo why he needs to dwell and gives him a light bulb from a drawer. After that day Laszlo and dark keep living in the same house but Laszlo never get bothered again.

This is a stroy book that one should not miss! It’s masterfully written and illustrated showing a road to deal with our's as well as our kid’s fears. I hope we will be able to see its translation in Turkish soon.

Hiç yorum yok: