Çarşamba, Temmuz 02, 2014

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu / Stefan Zweig

Yazar    : Stefan Zweig
Yayınevi : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Çeviri   : Ahmet Cemal
Orijinal İsim : Brief einer Unbekannten
Orijinal Dil  : Almanca
Orijinal Yayın Tarihi : 1922
Çeviri Yayın Tarihi : 2012

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu

'...çünkü yeryüzünde hiçbir şey kuytuluklardaki bir çocuğun fark edilmeyen sevgisiyle karşılaştırılamaz; çünkü bu sevgi, yetişkin bir kadının tutkulu ve bilinçaltında hep talep eden aşkının hiçbir zaman olamayacağı kadar umarsız, kendini karşısındakine hizmet etmeye adayan, boyun eğen, hep pusuda yatan ve tutkuyla yoğrulmuş bir sevgidir. Sadece yalnızlık çeken çocuklar tutkularını bütünüyle, dağılmaksızın koruyabilirler,...'

Yine Stefan Zweig yine Ahmet Cemal. Bu sefer kavram tutku. Aşk üzerinden anlatılan tutku... Sadece aşkta değil başka şeylere de benzer tutkular duyulabileceğini düşündüğüm için aşk üzerinden diyorum. Ama bu derecede yoğun ve naif olur mu bilemem.


Bilinmeyen bir kadının 'Sana, beni asla tanımamış olan sana' diye başlayarak yazar R.'ye hitaben yazdığı bu mektup, insanı tutkunun her türlü köşesine götürüp orada bırakıyor. Kişinin karşısındakinin dışında ama kendisinin içinde yaşadığı tutkuyu anlatıyor. Gerçek anlamda hissedilen tutkunun çocuklukta, genç kızlıkta ve kadınlıkta nasıl bir yol izlediğini gösteriyor. Aşkın psikolojisi ile ilgili farklı bir bakış açısı getiriyor. 

Ahmet Cemal kitabı yine söz söylemeden bırakmıyor ve yazdığı sonsözde her zaman olduğu gibi Stefan Zweig'ın gerek kendisi ile gerek bu kitabı ile ilgili yol gösterici noktalara değiniyor.

Çoğu insan birşeye veya birisine tutku veya aşk duymuştur. Ama çok içerilerden gelen tutkuyu bastırmadan devam ettirme yürekliliğini gösterenlerin sayısı azdır. İsteyerek veya istemeyerek üzerini katman katman örttüğümüz tutkumuza tekrar erişebilmek dileği ile...

Hiç yorum yok: