Pazartesi, Haziran 02, 2014

Chu's Day / Neil Gaiman - Adam Rex

Yazar    : Neil Gaiman
Çizer    : Adam Rex
Yayınevi : Harper Collins
Orijinal Dil : İngilizce
Orijinal Yayın Tarihi : 2013

chu's day

*** The review in English is below Turkish, please scroll

Neil Gaiman, bugüne kadar çıkan birçok kitabını okuduğum, vazgeçilmez yazarlarımdan bir tanesidir. Her birinden farklı keyifler aldığım bir çok türde kitabı var. Farklı kitaplarını okuduktan sonra tanıştığım çocuk kitapları inanılmaz eğlenceli. Her kitabında farklı şekilde hayalgücümüzü beslemeyi başaran sayılı yazardan bir tanesi.


Chu's Day 4-8 yaş için çıkmış bir resimli çocuk kitabı ama oğluma her okuduğumda beni de güldürmeyi ve şaşırtmayı başarıyor. Chu, hapşırığı çok kuvvetli ufak bir panda. Kitap boyunca Chu nerede nasıl hapşurursa ne olur diye bekliyorsunuz. Annesi ile gittiği kütüphanede toz mu tetikleyecek, babası ile gittiği lokantada karabiber mi etkileyecek derken kitabın sonuna doğru Chu hapşurduğunda ne olduğunu hep beraber görüyoruz. Hikaye insan hayatının benzerini yaşayan bir hayvanlar diyarında geçiyor. Neil Gaiman'nın hikayesi ile Adam Rex'in çizimleri inanılmaz bir uyum sağlamış. Her hapşuruk aşamasında gördüğümüz Chu yüz ifadeleri inanılmaz. Çizimlerde de ayrı bir hikaye var, arka planda olanları incelerseniz, her hayvanın başka bir detayını yakalıyorsunuz. Haliyle benim de en çok sevdiğim detay, Chu'nun pilot gözlükleri : )

Chu'nun okula başladığı ilk günü merakla bekliyorum : )
Türkiye'deki kitapevlerinde satıldığını zannetmiyorum ama denk gelirseniz kesinlikle inceleyin derim.

–------------------------------------------------------------------
Neil Gaiman is one of my favorite writers. I read almost all his works. He has many books in many genres and each one of them has a different taste. After reading many of his books I met his children's literature which I fell in love immediately. He is one those rare writers who has the ability to feed your imagination in a different way with each and every book.

Chu's Day is listed to be a 4-8 year old children's picture book but every time I read it to my son I find myself laughing and surprised. Chu is a little panda with a strong sneeze. Throughout the book you wait to see what will happen when Chu sneezes. Will the dust in the library effect him or will the pepper at the diner will cause anything and at one point we see what happens when Chu sneezes : ) The story is set in a world similar to humans but inhabited by animals. Neil Gaiman's story accompanied by Adam Rex's illustrations is an astounding match. Everytime you see Chu in an effort to sneeze the mimics of his face is amazing. Every illustration has a different story in itself, if you look closer to the background you can catch a different details in every scene. My favorite detail, hmmm so predictable but it is Chu's goggles : ) 

Can't wait to see this wonderful duo's work at Chu's first day at school.

Unfortunately I don't think that the book can be find in Turkish bookstores but if you ever get the chance, I say definetely take a peek inside.

Hiç yorum yok: