Salı, Temmuz 30, 2013

Louis I. Kahn: Conversations with Students

Yazar    : Louis I. Kahn
Yayınevi : Princeton Architectural Press
Orijinal Dil  : İngilizce
Orijinal Yayın Tarihi : 1998
Sayfa    : 112(İngilizce)

Louis I. Kahn: Conversation with Students (Yerli kitabevlerinde kitap bulunamadığı için amazon linkini vermek zorunda kaldım)

Tomris ile yediğim güzel bir öğle yemeği sırasında yazın okuduğumuz kitaplardan bahsediyorduk. Tomris Kahn'nın kitabından bahsedince kütüphaneye geri bırakılma yolunda olan kitap kısa bir süreliğine bana geldi. İyi ki o öğlen yemek yemişiz, iyi ki kitap yanındaymış, başka türlü kitaba ulaşmam çok zor olurmuş.

Kahn'nın mimarlık üzerine düşüncelerini okuyabildiğimiz çok fazla metni yoktur, o yüzden Rice Üniversitesi mimarlık öğrencilerine vermiş olduğu bir ders metninin ve soru cevapların okunabileceği bu kitap çok değerli. Ne yazık ki Türkçe çevirisi yok. 1968'de vermiş olduğu derste değindiği birçok konunun, aradan 45 sene geçmiş olmasına rağmen, halen geçerliliğini koruyor olması ise Kahn'nın büyüklüğünün göstergesi.


İngilizce okuması çok rahat, Kahn'nın felsefeye çok kaymadan aktardığı düşünceleri için seçtiği kelimeler gayet yalın ve anlaşılabilir. Kitaba eklenmiş olan Lars Lerup ve Micheal Bell'in metinleri ise gerek kelime seçimleri gerek anlatım tarzları olarak daha karmaşık. Ne yazık ki bu ek metinler kitabı daha iyi anlamamızda pek fazla rol oynamıyorlar. 

Kahn, mimarın rolünün ve projeye yaklaşımının nasıl olması gerektiğini farklı kelimeler ile birçok kere tarifliyor. Günümüzde bu şekilde mimarlık yapabilen kimse kaldı mı bilmiyorum ama bence teorik olarak birçok mimarın hala içinden geçenleri anlatıyor. 

Mimarlık öğrencileri için tasarımlarını şekillendirirken nasıl bir düşünce yapısına sahip olabilecekleri ile ilgili çok güzel bir çerçeve çiziyor. Bizler gibi pratiğin içinde fazlaca kalan mimarlar için ise düşünce yapımıza hakim olmaya başlayan piyasa, işveren, hız gibi verilerin ağırlığını biraz olsun kaldırabilmenin imkanlı olduğunu hatırlatıyor.
Kitapları okuduktan sonra farklı birkaç yorum okuyabilmek hoşuma gidiyor. Çok fazla yorum bulamadım ama ilgilenenler için aşağıdaki linkten John Morris Dixon'nın 1999'da yazmış olduğu yorum okunabilir.

Hiç yorum yok: