Cuma, Haziran 14, 2013

Mimarlik I Mimarlığımız / Ferhan Yürekli

Yazar        : Ferhan Yürekli
Yayınevi     : YEM Yayın
Orijinal Dil : Türkçe
Orijinal Yayın Tarihi : 2010

Mimarlık l Mimarlığımız

Necati İnceoğlu'nun Anılarda Yalnızlar'ından sonra Ferhan Yürekli'nin Mimarlık I Mimarlığımız,  Türk mimarlık dünyasına değinen okuduğum ikinci kitap oldu. Kitapların farklı ekollerden iki akademisyen mimar tarafından yazılmış olmaları, konuları birbirinden ayrı bile olsa, belli noktalarda değindikleri Türk mimarlığı ile, iki farklı yazım biçimini okumamı sağladı.

Ferhan Yürekli, ismini ve derslerini senelerdir birçok arkadaşımdan duyduğum ancak derslerine girme şansımın olmadığı biriydi. Kitabı okuyan eski öğrencilerinden biri, okurken derste oturup dinliyormuş gibi hissettiğini söyleyince, kitapta duyduğum sesin Ferhan Yürekli'nin gerçek sesi olduğu onaylanmış oldu.



Giriş bölümü aşağıdaki şekilde başlayan kitap, sonuna kadar bu fikirleri vurgulayarak devam ediyor.
'Düşünüyoruz ki, mimar olmaktan önce yurttaş olmak önemlidir. Uygar olmak, yani üçüncü kişilerin, olmakta olanlara müdahale edemeyenlerin çıkarlarını kendi çıkarlarının önünde tutabilmek önemlidir. Bunun için de önce özgür olmak, yani hiçbir organizasyona üye ve bağlı olmamak, hiçbir akıma, söyleme angaje olmamak gerekir. ...'

Ekosistem ve Bir Bileşeni Olarak İnsan bölümünde insanın doğa ile ilişkisine değinirken, 
Sosyal Yaşam ve Mimarlık bölümünde mimar olmayı, ulusal ve uluslarası mimarlık örneklerini, dünyadaki akımları kendi bakış açısı üzerinden yorumluyor.

Kısa olmakla birlikte, birçok fikir, bilgi aktarılıyor ve  fotoğraf ile örnekleniyor. Ama baskının siyah beyaz olması, anlatımı kesinlikle daha iyi destekleyecek renkli baskıyı aratıyor. 

Mimarların kendi fikirlerini çekinmeden aktardıkları bu tip kitapların daha fazlasına ihtiyacımız var. Farklı üniversitelerdeki, farklı veya aynı ekollerin eğitmenlerinin ellerinden geçen nesillere hangi çerçevelerde bilgi aktardıklarını okuyabilmek, o dönemlerde yetişenleri anlayabilmek için çok önemli bilgi kaynakları oluyor. Anlayıp katılmaktan ziyade nereden nasıl geldiğimizi öğrenip, sağlıklı ilerleyebilmek için, geçmişi bilmek iyi geliyor.

Hiç yorum yok: